
Awokado w ostatnim czasie stało się niezwykle popularnym składnikiem diety zupowej, głównie z uwagi na swoje właściwości odżywcze. Zdrowe awokado to świetny dodatek do sałatek, dipów, burgerów i wielu innych dań. Naukowcy dowiedli, że posiada ono wyjątkowe właściwości prozdrowotne, przez co często polecane jest przez specjalistów do spraw żywienia. Ma ono oczywiście swoich zwolenników, jak i przeciwników.
Choć smakowo samo w sobie nie wydaje się atrakcyjne, to warto jednak zwrócić na nie uwagę z wielu powodów.
Powody, dla których warto włączyć awokado do jadłospisu.
Wiele osób zastanawiało się do jakiej kategorii przypisać awokado, zadając sobie pytanie czy jest to warzywo, czy owoc? Awokado to bez wątpienia wyjątkowo wartościowy owoc. Bogactwo jego składników tworzą:
- brak cholesterolu,
- zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6,
- niski indeks glikemiczny (może być spożywane przez cukrzyków),
- obecność fitosteroli,
- zawartość mikroelementów: żelazo, potas, miedź, magnez, fosfor,
- bogactwo witamin: A, E, C, K, B,
- działanie antyoksydacyjne,
- obecność kwasu foliowego.
Zdrowe awokado, o którym mowa, z uwagi na zawartość zdrowych tłuszczów zapewnia uczucie sytości na dłużej. Ma to kluczowe znaczenie dla osób, które przebywają na diecie odchudzającej. Ponadto spożywanie awokado wpływa pozytywnie na glikemię poprzez spowalnianie rozkładu węglowodanów. Dzięki temu utrzymany jest prawidłowy poziom cukru, co zapobiega napadom głodu .
Kaloryczność i makroskładniki w 100 g awokado:
- węglowodany: 8,5 g
- cukry proste: mniej niż 1 g
- tłuszcz: 14,7 g
- białko: 2 g
- błonnik: 6,7 g
- wartość energetyczna: 160 kcal.
Właściwości zdrowotne.
Awokado bez wątpienia można uznać za jedno z najzdrowszych owoców świata. A to głównie z uwagi na miąższ, który posiada kilkukrotnie większą odżywczość w porównaniu do innych owoców.
W tradycyjnym lecznictwie awokado znalazło zastosowanie przy takich dolegliwościach jak:
- wrzody,
- bóle jamy brzusznej,
- biegunka,
- wysoki poziom cholesterolu,
- cukrzyca.
Ponadto można je bezpiecznie spożywać w czystej postaci, nie wymaga ono obróbki termicznej, przez co nie traci cennych właściwości .
Awokado chroni serce, zwalcza infekcje, pomaga schudnąć.
Badania dowiodły, że awokado ma właściwości zwalczające drobnoustroje. Ekstrakt zawarty w nasionach pomaga zwalczać infekcje i wspierać naturalne procesy obrony organizmu. Ponadto, spożywając awokado poprawiamy pracę naszego układu krwionośnego. Zawarte w nim sterole roślinne wpływają pozytywnie na serce, co jest niezwykle ważne w profilaktyce choroby wieńcowej. Może się wydawać, że z uwagi na stosunkowo wysoką kaloryczność i zawartość tłuszczu, owoc ten nie nadaje się dla osób będących na dietach redukcyjnych. To nieprawda. Awokado owszem jest bogate w tłuszcz, ale są to jego zdrowe rodzaje. W kontekście odchudzania przynoszą uczucie sytości, przez co nie dochodzi do napadów wilczego głodu. Podczas komponowania dietetycznych posiłków należy uwzględnić jego proporcje w taki sposób, aby nie przekroczyć wartości energetycznej danej potrawy. Dodatkowo zdrowe awokado wpływa korzystnie na procesy trawienia, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Podsumowując, awokado to bez wątpienia sprzymierzeniec zdrowego stylu życia. Włączony do codziennej diety doskonale wspomaga funkcjonowanie organizmu w wielu obszarach. Można zastosować je jako składnik wielu posiłków, dzięki czemu jedzenie stanie się pełnowartościowe. Osoby odchudzające się muszą pamiętać, aby pilnować odpowiednich proporcji, z uwagi na stosunkowo wysoką kaloryczność owocu. Z pewnością warto wprowadzić awokado do swojego jadłospisu i czerpać z niego korzyści zdrowotne.